GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI NEDİR?
Bazı Kamu Kurumlarına girişte adaylar veya öğrenci olacaklar hakkında “Güvenlik Soruşturması Ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği” kapsamında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmaktadır. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması genellikle kişinin ikametinin bulunduğu kolluk kuvvetleri marifetiyle yaptırılır.
GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASINA GÖRE NASIL KARAR VERİLİR?
Yapılan araştırma sonucunda herhangi bir olumsuzluk çıkmazsa adayların kurumlara direk olarak ataması gerçekleştirilmektedir.
Yapılan araştırma sonucunda olumsuz bir kayda rastlanması durumunda ise ilgili kamu kurumu bünyesinde kurulan bir Komisyon tarafından bu olumsuz kayıt değerlendirilmekte olup, kişinin (adayın) atanmasına engel teşkil edip etmeyeceğine karar verilmektedir. Burada kurumların takdir hakkı bulunmaktadır. Yani rastlanılan olumsuz kayıt, kurumca atanmaya engel görülmeyebileceği gibi, atanmaya engel görülebilmesi de mümkündür.
Kurumların bu takdir hakkını hukuka ve kamu yararına uygun kullanması gerekmektedir. Diğer taraftan suç ve cezaların şahsiliği prensibi gereğince araştırma yalnızca kişinin kendisi hakkında yapılmalı, akrabaları veya yakınları (anne, baba, kardeş, amca, teyze, arkadaş vs.) hakkındaki olumsuz bilgi kişilerin atanmasına engel teşkil etmemelidir. Ayrıca kişiler hakkındaki istihbari bilgilere itibar edilmemeli ve adli sicil veya arşiv kaydı olup olmadığına veya hakkında kesinleşmiş bir yargı kararının varlığına bakılmalıdır.
GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI KİMLERE YAPILAMAZ?
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında güvenlik soruşturması yapılmasının önünü açan 657 Devlet Memurları Kanunu’nun 48/8. Maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edildiği için artık bütün kamu kurumlarına atanacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılamayacak olup, yeni bir yasal düzenleme yapılana kadar sadece 4045 sayılı Kanunun kapsamında olan kurumlara atanacaklar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılabilecektir.
4045 sayılı Kanun kapsamında olmayan kurumlara atanacaklar hakkında 657 sayılı Kanunu 48/5. Maddesi gereğince yalnızca memurluğa engel bir suçtan kesinleşmiş bir hüküm giyip giymediğine bakılmalıdır.
GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI OLUMSUZ SONUÇLANIRSA NE YAPILMALI?
İdarelerce hakkındaki güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığından bahisle ataması yapılmayanların, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde İdare Mahkemelerine başvuruda bulunarak iptal davası açmaları gerekmektedir.
Bu kapsamda birçok idari dava açmış olan uzman avukat kadromuz dilemeniz halinde sizlere her türlü hukuki desteği sağlayacaktır.
Bu konuda yakın zamanda açmış olduğumuz ve müvekkillerimiz lehine verilen 2 (iki) örnek kararı aşağıda paylaşıyoruz.