ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR?
Araç Değer Kaybı, kaza geçiren aracın, araç onarılmış ve eski haline getirilmiş olsa dahi ikinci el piyasasında kaybettiği değeri ifade eder. Bir başka ifade ile aracınızı satacak olmanız durumunda kaza yapmış olduğunuz için daha ucuza satmanızdan dolayı oluşan zarardır.
Aracınızda kaza sonrası oluşan hasar onarılsa dahi aracınızda meydana gelen yenileme ve düzeltme işlemleri aracınızın değerini düşürmekte, tramer kayıtlarında yapılan onarım bedeli gözükmektedir. Kısacası aracınız ne kadar iyi bir şekilde onarım görse dahi ikinci el piyasasında aracınızın değeri düşmektedir. Bu değer kaybını tazmin etmek kazada kusurlu olan aracın sigorta şirketinin görevidir.
Örnek olarak, kazadan önce aracınız 60.000 TL’ye alıcı bulabiliyordu. Fakat kazada oluşan hasarın onarımı sonrasında aracınızın piyasa değeri 50.000 TL’ye düştü. Aradaki bu 10.000 TL’lik fark değer kaybını oluşturmaktadır.
Araçta oluşan değer kaybı tazmininin yanı sıra zarar gören araç sahibi; ikame araç ve kazanç kaybı bedeli talep etme hakkına da sahiptir.
Değer kaybının karşılanması için, kazada kusuru bulunmayan tarafın zarar veren aracın sigorta şirketine başvuruda bulunması gerekmektedir.
ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL HESAPLANIR?
- Kaza tarihi üzerinden 2 yıldan fazla bir süre geçmemesi,
- Kazada haklı olan taraf (en az %50 haklı) olmanız,
- Kazada hasara uğrayan parçaların daha önceden hasara uğramamış parçalar olması, onarım ve yenileme işlemi görmemesi veya aynı nitelikte bir tamir olmaması,
- Kazada aracınızın bedelini düşürecek şekilde kaporta kısmında hasar oluşması (Cam, ayna, far, jant, silecek gibi değiştirebilir ve değer düşürmeyen parçalardan değer kaybı talep edilememektedir.)
- Önceden 165.000 km üzeri araçlarda değer kaybı talep edilemezken bu sınırlama 2020 yılının Mart ayından itibaren kaldırılmıştır.
Sigorta şirketi, zarar gören aracın başvurusu üzerine değer kaybını karşılamak zorundadır. Ancak yasal süre içerisinde bu talep karşılanmaz veya reddedilirse zarar gören kişi dava yoluna gidebilir. Bu süreç zarar gören kişinin kendisi veya uzman bir avukat tarafından takip edilmelidir. Sigorta şirketine yapılan başvurudan itibaren sürecin uzman bir avukat eşliğinde yürütülmesi daha sağlıklı ve mağduriyeti giderici sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.
ASG Hukuk Bürosu olarak sizlere değer kaybı başvurusu, değer kaybı hesaplama, dava dilekçesi hazırlama, değer kaybı dava ve tazmin sürecinde hizmet veriyoruz.
Bir diğer yazımız olan ARAÇ DEĞER KAYBI NASIL ALINIR konulu yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.