ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURUSU 2022
Trafik kazası geçiren kişiler araç değer kaybı başvurusu 2022 konusunu araştırmaktadır. Bu yazımızda araç değer kaybı başvurusunun nasıl yapıldığından bahsedeceğiz.
ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR ?
Araç değer kaybı, maddi hasarlı bir trafik kazası sonrasında aracınızla ilgili hasarın tamer kayıtlarına işlemesi ile aracınızın 2. el piyasasında değer kaybına uğramasıdır. Yargıtay, araç değer kaybını şu şekilde tanımlamaktadır; “değer kaybı zararı, aracın olay tarihindeki hasar değeriyle hasarı giderildikten sonra (tamir edilmiş hali ile) edeceği değer arasındaki farktan ibarettir.” (Y17HD-K.2016/5661).
DEĞER KAYBI TALEBİNDE BULUNMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR ?
Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için gereken şartlardan ilki kaza tarihinden itibaren 2 yılı geçmemiş olmasıdır. İkinci şart ise kazada karşı tarafın da kusurlu olması gerekliliğidir. Karşı tarafın kusuru %100 olabileceği gibi %25 de olabilir. Üçüncü şart, hasar alan parçalar daha öncesinde hasar almamış olmalıdır. Son şart aracınızın perte ayrılmamış olmasıdır. Pert araçlarda değer kaybı değil pert farkı tazminatı alabilirsiniz.
Araç değer kaybı tazminatına hak kazanabilmek için diğer şartlar da şu şekildedir:
-
- Araç Değer kaybı tazminatı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilmelidir. Değer kaybı tazminatı için 2 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu nedenle hak kaybına uğramamak için kaza tarihinden itibaren 2 yıllık süre geçmeden tazminat için başvuruda bulunulmalıdır.
- Araç Değer kaybı talebinde bulunan araç sürücüsünün kazanın oluşmasında tamamen kusurlu olmaması gerekir. Kazanın oluşmasında tamamen kusurlu olan taraf değer kaybı tazminatı alamaz.
- Aracın yaşı ve km sınırı ise başvuruda engel teşkil etmemektedir. 2020 yılı Mart ayı sonrası 165000 KM sınırı kaldırılmıştır.
- Araç Değer Kaybı Tazminatı alabilmek için tamiri yapılan parçaların yalnızca o kaza sebebiyle onarımının yapılması gerekmektedir. Başka bir kaza nedeniyle veya önceden onarımı yapılmış parçalar için değer kaybı tazminatı alınamaz.
DEĞER KAYBI BEDELİ KİMDEN ALINIR ?
Araç değer kaybı, kazaya karışan karşı taraftaki aracın sürücüsünden alınabileceği gibi, aracın zorunlu trafik sigortasından (ZMMS) da alınabilir. Ancak sigorta şirketinin sorumluluğu, poliçedeki limit ile sınırlıdır. Halk arasında bilinenin aksine karşı aracın sürücüsünün şahsından, poliçedeki limit aşılmadığı sürece herhangi bir bedel talep edilmesine gerek yoktur. Kısacası; araç değer kaybı tazminatında genellikle şahsa değil şahsın sigortasının sorumluluğuna gidilir.
ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Değer kaybı tazminatı aracın markası, yaşı, kilometresi, daha önce hasarının olup olmaması, geçmiş hasarı varsa aynı yerden hasarının olup olmaması, hasarın niteliği ve niceliği göz önüne alınarak, aracın kazadan önceki hali ve kaza tarihi itibariyle serbest piyasadaki ikinci el piyasa rayiç değeri ile aracın onarımı yapıldıktan sonraki hâline göre serbest piyasadaki ikinci el piyasa değeri arasındaki farkın tespit edilmesiyle bulunur. Biz ASG Hukuk ve Danışmanlık Ofisi olarak araç değer kaybı başvurusunda bulunurken, değer kaybı miktarını bağımsız eksperlerimize hesaplatıp eksperlerin hazırladığı rapor neticesinde uygun gördüğü tutarlar üzerinden başvurumuzu yapıyoruz. Detaylı bilgi için 0533 048 57 42 numaralı hattımız üzerinden araç değer kaybı avukatımızdan bilgi alabilirsiniz
ARAÇ DEĞER KAYBI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Araç değer kaybı tazminatı iki şekilde tazmin edilebilir. Bunlardan birincisi genel dava yolu ile değer kaybı talep etme iken bir diğeri de Sigorta Tahkim Komisyonu’na araç değer kaybı başvurusu yapılmasıdır. Bahse konu iki yolda da ilk önce karşı araç sürücüsünün sigorta şirketine bir dilekçe ile başvuru yapılıp başvuru tarihinden itibaren on beş gün cevap beklenmelidir. Bu on beş günlük süre sigortacılık kanunu madde 10/13 fıkrası, kara yolları trafik kanunu madde 97/1 ve karayolları motorlu araçlar karayolları mali sorumluluk sigortası genel şartları gereğidir. Akabinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na bir dilekçe ile ve harçları ödenmek suretiyle başvuru yapılmaktadır. Şayet dava açma yoluna gidilecekse, sigortaya başvurduktan sonra on beş günlük yasal süreyi bekledikten sonra asliye ticaret mahkemesinde dava açılmalıdır. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılacaksa eğer, riayet edilmesi gereken başvuru şartları ve belirli bir başvuru usulü bulunmaktadır. Araç Değer Kaybı Başvurusu’na ilişkin her türlü destek ve hukuki bilgi için 0533 048 57 42 numaralı hattımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz
Araç Değer Kaybı Avukatı | ASG Hukuk ve Danışmanlık Ofisi olarak bu yazımızda kısaca Araç Değer Kaybı Tazminatının ne olduğu ve bu tazminatı talep edebilmek ve alabilmek için gerekli şartların neler olduğu konuları üzerinde durduk.